Hiljaiseloa kuulumisissa, vilkasta eloa kaupunkiviljelyksillä

Kaupunkiviljelijät eivät suinkaan kyllästyneet viljelyksiinsä (vaikka kylmä kesä ei ole juuri houkutellutkaan kasveja kasvamaan), vaan ovat päinvastoin olleet niin touhukkaita aamusta iltaan, ettei aika eikä mielenkiinto ole riittänyt kuulumisten rustaamiseen. Ja sekös nyt jälkikäteen harmittaa kun onnistumiset, epäonnistumiset, villit ideat ja hullut kokeilut ovat kaikki dokumentoimatta. Virhe numero 748697048 ja jotain kaupunkiviljelijän uralla.

Nyt on korjausliikkeen aika ja ilokseni ilmoitan, että täällä ollaan! Niin kasvit kuin kaupunkiviljelijätkin ovat niin terhakassa ja elinvoimaisessa kunnossa kuin olosuhteisiin nähden vaan voivat olla. Niin, että mitäs meille hiljaiselon päätteeksi kiireiden keskellä kuuluukaan?

Tee-se-itse kasvihuone parvekkeelle kierrätysmateriaalista

Ainakin Aatami on puuhapeteillyt lähes kokonaan kierrätysmateriaaleista parvekkeelle kasvihuoneen, eikös olekkin komea? Muovit, puut ja valokate ovat kerätty talteen toisten remonttijätteenä ja hyllyritilät pelastettu roskiksesta. Toisen romu on tosiaan toisen aarre.

Niin ja pihalle Aatami nikkaroi pikkuiset kasvihuoneet, joissa kasvilavoina toimii lavakaulukset ja seinät ovat puolestaan tämän kylän yhden kerrostalon ikkunaremontin jäämistöä. Eli ruuveja lukuunottamatta kierrätyskamaa nekin. Tykkään, huraa! Harso on hankittu kaupasta, sillä kyllähän nyt suojaa täytyy olla.

Tee-se-itse minikasvihuoneet kierrätysmateriaaliesta

Tee-se-itse minikasvihuoneet kierrätysmateriaaliesta, keskimmäisessä näkyy kastelujärjestelmä kokeilua. Minikasvihuoneiden katot vielä kesken, kuten kuvasta näkyy.

Sivuikkunoiden liikuttelumahdollisuus mahdollistaa paremman työskentelytilan

Kasvimaalle laiteltiin perunaa, porkkanaa ja sipulia kasvamaan. Perunaa ja sipulia oltiinkin varattu yli kasvimaan tarpeen, joten ylimääräiset perunat pääsivät kasvamaan parvekkeelle (saatuihin) elintarvikesankoihin ja loput sipulit puolestaan kasvilavaan. Vähän jännitti meidän nurkilla mellastavat citypuput, joita muuten riittää! Kasvimaan ovat toistaiseksi jättäneet kyllä ihan rauhaan.

Perunan kasvattaminen on superhelppoa niin kasvi maalla, kun parvekkeella ämpärissäkin

Multa jota hankittiin kasvimaan täytteeksi paikalliselta koneurakoitsijalta, osoittautui huonoksi niinkuin Aatami taisi viimeksi jo mainitakkin. Parvekkeen perunasankot täytettiin pelkästään sillä mullalla ja ensimmäiset sankosta nostetut perunat olivat melkoinen pettymys, ne olivat ihan mitättömän pieniä. Samaa multaa on laitettu kasvimaan lisäksi kokeiluna myös joillekkin sisällä oleville kasveille. Kasvilavoihin vaihdettiin huono multa parempaan. Rikkaruohot tykkää myös kasvaa vilkkaasti tässä vähän soraisemmassa ja tiukemmassa mullassa, joten valinta ei osunut ihan nappiin. Luulen että ensi keväänä ei kitsastella mullan hinnassa, vaan raaskitaan ostaa vähän tyyriimpää multaa. Ne on niitä oppirahoja, niinkun Aatami sanoo.

Kuten jo mainitsinkin, kylmä kesä on verottanut kasvien kasvua. Parin tutun valmiina hankkimissa tomaatin taimissa näyttää olevan jo raakileet, meillä ei vielä mitään. Ja nyt eletään heinäkuuta. Mutta hiljaa hyvä tulee, herkutellaanpahan sitten syksymmällä. Toivottavasti.

Pari jämälaudoista nikkaroitua Tee-se-itse kukkalaatikkoa odottaa vielä asukkaita

Kesäkurpitsan ja parvekekurkun kukat ilahduttivat kovasti. Villiin kasvuun lähtenyt Goji ja Stevia puolestaan yllättivät täysin, sillä nämä olivat ihan puhtaita kokeiluja. Basilika on hurmannut totaalisesti meidät maullaan ja on päässyt ainakin allekirjoittaneen suosikki maustekasviksi. Siemeniä on tullut hamstrattua lisää ja niitä on kerätty myös talteen mm. kaupan mansikoista, tomaateista ja paprikoista. Uusia kasveja on työnnetty kasvamaan sitä mukaa kun sisälle on saatu tilaa, tai purkkiin on jäänyt tilaa. Paprikan varret ovat tukevoituneet kyllä hurjasti ja Tiny Timit eivät ole niin kovin Tinyja enää.

Parveke kasvihuoneen kasvatit

Pikkusten kasvua on pyritty tukemaan koulimisella, latvomisella ja luonnonmukaisella lannoituksella, eli hevosen lannalla (lähitallilta saatua), kananmunan kuorilla ja nokkosvedellä. Satoa odotellessa on herkuteltu villiyrteillä (ihan liian vähän) ja kerätty niitä talteen kuivatukseen, sekä pakastamiseen talven varalle (myöskin ihan liian vähän). Raparperiä saatiin jokunen varsi ja laitetiin ämpäriin kasvimaan kupeeseen, siellä ne on hienosti lähteneet kasvamaan.

Kasvihuoneen myötä on tapahtunut selvä kasvupyrähdys niillä onnekkailla, jotka pääsivät sinne. Iso osa kasveista odottelee kohtaloaan vielä sisällä, tai jää sisäkasveiksi. Kovasti haaveilen isosta kasvihuoneesta ja niin taitaa Aatamikin haaveilla, sillä kuulin tänään että kyllä meille lisää ikkunoita otettaisi ensi kevättä varten, jos ne jonnekkin mahtuisi jemmaan.

Hyllyt löytyy molemmilta puolilta parvekekasvihuonetta. Lattialle oli jätettävä tilaa tomaateilla, alas sivuille mahtuisi vielä hyllyt.

Hyllyt saatiin roskiksesta pelastetusta ritilästä, kulut 0€.

Entä mitä meillä nyt kasvaakaan, missä ja miten? Siitä ajattelin postata videon, jotta näette kuvia paremmin itse. Ja sen yritän kovasti saada aikaiseksi hyvin paljon lyhyemmällä aikavälillä kuin kaksi kuukautta….

Eeva on pikkuinen peikkotyttö, joka viihtyi lapsena mielummin ukin puuliiterissä kuin prinsessaleikeissä. Järkevän Aatamin vastapainona Eeva elää tunteella. Äidinvaistot ja rakkaus herää keväisin luonnon kanssa kilvan, eikä yksikään mullan alta nouseva taimi säästy lepertelyltä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>