Kylvöpuuhissa pölytys mielessä

Koulintatalkoita on riittänyt iltapuhteina kivasti useamman illan ajan, eikä kaikki paprikat (niitä muuten on) ja basilikat (niitäkin muuten on) ole väljemmillä vesillä vieläkään. Jostain käsittämättömästä syystä päätin kuitenkin istuttaa vielä jotain, eli eikun siemenpusseja pläräämään.

Hoksasin, ettei olla muistettu ajatella kukkia ollenkaan. Talon kolmantena ja ainoana täyspäiväisenä naisasukkaana, sekä talossa asuvat miehet tietäen uskaltaisin mennä vannomaan, ettei kukkia ole ajatellut kukaan muukaan. Pihamaa koostuu lähinnä hiekasta ja sammaloituneesta nurmikosta, sekä orapihlaja-aidasta, yhdestä koivusta ja parista pienestä kuusesta. Ja tietenkin meidän pikkuprojektista, kaupunkiviljelijöiden paratiisista; pienestä kasvimaasta ja kasvilavoista.

Jollakin ne pörriäiset on kuitenkin houkuteltava pölytyspuuhiin, sillä esimerkiksi mehiläispölytys lisää parhaimmillaan satoa kotipuutarhoissa noin 25% ja monille luonnonvaraisille kasveille mehiläispölytys on edellytys lajin säilymiselle. Vaikkei meillä pihassa olekkaan marjapensaita, tiedän että ainakin mansikka ja tomaatti kaipaavat kunnon pölytystä. Lisäksi tietysti toivoisin, että oman pihan lisäksi meillä täällä kaupungissa vihertäisi myös lähiympäristö nyt ja jatkossa.

Pölyttäjiä on onneksi monenmoista öttiäistä, sekä sitten niitä hyönteisiä, jotka syövät puutarhojen tuhoajia. Eli ötököitä tarvitaan viihtymään niin omalle pihalle, kuin lähiympäristönkin.

Laitoin kasvamaan muutamaa yksivuotista kukkaa, jotka saa helposti aseteltua parvekkeelle ja pitkin pihamaata. Ruukkuihin päätyi Riippalobelia (jonka näemmä nimikylttiin riipuksi jo nimesin) ja Kesäleimu.

Kamomillasaunion kylvin muoviseen jauheliharasiaan. Kamomillasauno onkin melkoisen hyödyllinen kukka, sillä se luetaan laajakirjoisesti vaikuttaviin rohdoskasveihin. Kamomillasaunio ehkäisee tulehduksia mahan limakalvoilla ja lievittää kipuja, joten se onkin oiva luonnon rohto vatsan kouristuksien ja tulehduksien hoitoon. Ulkoisesti kamomillasauniota käytetään kääreinä, kylpyinä ja voiteina ihon ja limakalvojen ärsytys- ja tulehdustiloihin, kuten haavoihin, ihotulehduksiin, auringonpolttamalle iholle, hyönteisten puremiin, ihon kutinaan ja peräpukamiin. Osan kukkasadosta kuivaan talven varalle kamomillateen aineksiksi.

Sitten muistin ettei meillä ole vielä kurkkuakaan tulossa! Eli äkkiä kylvämään parvekekurkkujen siemenet kermaviilipurkkeihin. Mansikantaimista viisastuneena Maustekirveli pääsi muovisen kinderpotin ja kananmunakennon yhdistelmään. Ja voi että on taas odottava olo! On tätä kasvun ihmettä vaan niin kivaa seurata.

Riippalobelia, kesäleimu, maustekirveli ja kamomillasaunio 9 vrk myöhemmin.

Riippalobelia, kesäleimu, maustekirveli ja kamomillasaunio 9 vrk myöhemmin.

Parvekekurkut 9 vrk myöhemmin.

Parvekekurkut 9 vrk myöhemmin. Eipä ollut tällä likalla hajuakaan, että ne kasvavat näin nopeasti! Pitkiäkin kun mitkä, liekkö saaneet liikaa lämpöä. Koulintatalkoot tänään edessä.

Eeva on pikkuinen peikkotyttö, joka viihtyi lapsena mielummin ukin puuliiterissä kuin prinsessaleikeissä. Järkevän Aatamin vastapainona Eeva elää tunteella. Äidinvaistot ja rakkaus herää keväisin luonnon kanssa kilvan, eikä yksikään mullan alta nouseva taimi säästy lepertelyltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>