Maljasienen paluu part. 1 ja kanelihome

Maljasieni on täällä taas! Tällä kertaa löydökset bongattiin kahdesta eri tomaatista; turkkilaisen jogurtin säilytyssankossa kasvavasta Losetosta ja maitopurkissa kasvavasta Tiny Timista, sekä maitopurkeissa kasvavista paprikoista.

Sienikoe meni taas mönkään, kun en osannut hillitä leijonaemon suojeluvaistoani, vaan halusin hankkiutua maljasienistä eroon niin pian kuin suinkin. Niinpä nypin ne hammastikkua apuna käyttäen veke. Laitoin myös Kekkilälle kyselyä sienestä, josko osaisivat antaa asiaan viisaampia vastauksia kuin Google. Kun saan Kekkilältä vastauksen sähköpostiini, jaan sen myös tänne jotta vastauksesta voisi olla iloa myös muille.

Kanelihometta taimiruukussa

Myös hometta on bongattu etenkin tomaattien ja paprikoiden pintamullalta. Ehdittiin jo ajatella, oliko maito- ja piimäpurkit huonosti pestyjä, mutta syynä lieneekin liika kasteleminen joka aiheuttaa mullan pinnalle kellertävää kanelihometta. Kanelihometta esiintyy mullan raaka-aineissa, muitten mikrobien lailla. Liika kosteus saa homeen kasvamaan mullan pinnalle, eli paras tapa torjua hometta on kastella vähemmän, käyttää mullan pinnalla soraa tai katetta, tai siirtyä altakasteluruukkuihin.

Aatami on muuten väkertänyt kierrätysmateriaaleista veikeitä altakasteluruukkuja. Koska yhtenä ideanamme (sen lisäksi että asia kuuluu kiinteästi omiin arvoihimme) on kuluttaa kaupunkiviljelyssä mahdollisimman vähän ja suosia kierrätettyjä materiaaleja, sekä muiden valmiita tai itse keksimiä ideoita, pyritään myös kasteluprosessit ratkomaan tältä kannalta. Altakasteluruukuista tulikin oikein näppäriä ja uusiin kotiehin pääsi jo 18 basilikan tainta, kolme taimea per purkki. (Postasin altakasteluruukkujen teosta meidän Facebook-seinälle, mutta blogipostaus uupuu vielä. Lupaan patistaa Aatamin rustaamaan sen Tee-se-itse -osioon mahdollisimman pian.)

Samaan syssyyn tuli luettua myös muista taimien uhkista, kuten taimipoltteesta ja harsosääskistä.

Taimipolte, eli taimien itävyyttä ja heikentymistä aiheuttava Fusarium oxysporum -sieni elää siemenien pinnalla. Taimipolte aiheuttaa huonoa itävyyttä siemenissä ja taimien vioittumista sekä kuolemista pian taimettumisen jälkeen. Taimipolte vioittaa taimen juurta ja vartta ja leviää helposti.

Harsosääsket ovat kasvien ympärillä lenteleviä pikkukärpäsiä, jotka sekoitetaan helposti banaanikärpäsiin. Aikuiset harsosääsket eivät syö kasveja, vaan mullan päällä olevaa hometta. Toukat sensijaan herkuttelevat kasvien hiusjuurilla, jolloin kasvi voi vahingoittua. Harsosääsket munivat kosteaan multaan, eli tässäkin ongelmassa paras ratkaisu on vähentää kastelua ja siirtyä altakasteluruukkuihin. Harsosääskistä voi tulla melkoinen riesa, sillä ne leviävät nopeasti munimaan kasvista toiseen. Toukista pääsee lopullisesti eroon vaihtamalla kaikille kasveille uudet mullat.

Tässäpä tärkeimmät tällä erää, part 2 seuraa perässä kunhan Kekkilältä saapuu vastaus.

Eeva on pikkuinen peikkotyttö, joka viihtyi lapsena mielummin ukin puuliiterissä kuin prinsessaleikeissä. Järkevän Aatamin vastapainona Eeva elää tunteella. Äidinvaistot ja rakkaus herää keväisin luonnon kanssa kilvan, eikä yksikään mullan alta nouseva taimi säästy lepertelyltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>