Maljasienien paluu part. 2: Kekkilän vastaus

Maljasienet tekivät paluun - lue Kekkilän vastaus

Maljasienet tekivät paluun – lue Kekkilän vastaus

Paluupostia saapuikin Kekkilältä hyvin nopeasti ja asiantuntevasti. Ilahduin kovasti kattavasta vastauksesta. Postaan vastauksen tähän alle, josko siitä olisi apua myös muille saman pulman kanssa painiville tulevaisuudessa:

”Hei Eeva,

Kiitos viestistäsi! Kuvailemasi sienet ovat todennäköisesti maljasieniä.

Multa on puhdas luonnontuote, sekoitus harkittuja turve-, hiekka-, hieta- ym. laatuja. Mullan pääraaka-aine turve sisältää erilaisia sienirihmastoja, ne ovat osa mullan mikrobielämää, joka puolestaan on olennaista kasvien kasvulle. Maljasieni ja kanelihome ovat tyypillisiä turpeessa eläviä sienilajeja ja joskus mullanvaihtotilanteessa tai taimikasvatuksessa jokin näistä hyödyllisistä mikrobilajeista, saattaa innostua kasvamaan näkyvästi, eli mullan pinnalle.

Maljasieni ei ole sinänsä vaaraksi kasvulle, eikä se leviä. Sopivassa määrin sekä kanelihome, että muut sienet ovat jopa hyödyllisiä kasvulle. Luonnollisesti hennoilta pikkutaimilta maljasieni kuitenkin vie turhaan kasvutilaa ja voi tukahduttaa ne. Näkyvät itiöemät (sienet) voi halutessaan ottaa mullan pinnalta pois ja mullan toki voi vieläkin käyttää kun sen on antanut kuivahtaa ilmavassa paikassa ja poistanut rihmastoiset kohdat. Taimikasvatuksessa emme tätä kuitenkaan suosittele vaan melkeinpä koulisin taimet uuteen multaan, jonka pyrkisin pitämään kuivempana. Liian kostea kasvualusta voi nimittäin uudessa kasvatusalustassakin edistää home- ja sienikasvua. Mitä enemmän mullassa on turvetta, sitä enemmän kasvualusta pidättää vettä ja lähes pintakuiva kasvatusalusta sisältää siis vielä sopivasti vettä. Erityisesti siemenkylvö ja taimikasvatusvaiheessa pikkutaimet vaativat vasta hyvin vähän kosteutta. Pintakasteluna esimerkiksi sumutuskastelu kylvövaiheessa on aivan riittävä. Mikäli kylvökset peittää kannella tai kelmulla, pitäisi niitä välillä tuulettaa, ettei sisään kerry liikaa kosteutta kondenssiveden muodossa.
Alta kastelu taimikasvatusvaiheessa on jatkossa tehokkain keino hillitä sienten kasvua. Alta kastelun avulla mullan pinta pysyy kuivahkona, jolloin kosteassa viihtyvät sienet eivät kasva ruukun pinnalla. Home- ja sienikasvun hillitsemiseksi mullan pinta kannattaa myös kattaa hiekalla (siemenkylvöissä), ruukkusoralla tai ruukkukatteilla. Katteet ovat myös hyödyllisiä, sillä niiden ansiosta kasveja ei tarvitse kastella yhtä usein vaan taimet saavat nauttia tasaisena pysyvästä kosteudesta pidempään.

Toivottavasti näistä neuvoista on apua! Lisäkysymyksiä voi lähettää tähän sähköpostiosoitteeseen.

Hyvää kevättä!

Ystävällisin terveisin,
Asiakaspalvelu
Kekkilä Oy”

Eeva on pikkuinen peikkotyttö, joka viihtyi lapsena mielummin ukin puuliiterissä kuin prinsessaleikeissä. Järkevän Aatamin vastapainona Eeva elää tunteella. Äidinvaistot ja rakkaus herää keväisin luonnon kanssa kilvan, eikä yksikään mullan alta nouseva taimi säästy lepertelyltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>